Förkylning välkommen eller ej?

Det händer verkligen inte så ofta och när det väl händer så brukar det pågå i två-tre dagar. Jag pratar om förkylning. Det är ingen egentlig sjukdom som jag ser det, men samtidigt så krävs det vila och oftast borta ett par dagar från arbetet. Förkylning i min värld betyder att kroppen vill säga mig något. Den har varit mer mottaglig för virus än vanligt och då är det ett tecken på att något inte är som det ska där inne.

Förkyld

Det började för ett tag sedan med lite problem i höften efter ett löp-pass. Jag brydde mig inte så mycket om detta utan fortsatte att springa på. Det gjorde ju inte jätteont. Första två km kändes det inte alls. Efter fyra-fem km kändes det och efter tio km var det väldigt oskönt. Min tanke, ett par dagars vila ska nog hjälpa. Men icke, samma problem kvarstod. Min teori är då att kroppen blir lite irriterad på mig och sätter stopp på sitt eget lilla vis. Det smids planer där inne och när ett elakt virus swischar förbi öppnar de en megalucka i mitt immunförsvar och bjuder in till fest.

Virus

Nu sitter jag här i köket och tittar ut på snön som fallit i Skåne. Jag har väntat på snö länge för att äntligen få använda mina skidor igen. Längdskidåkning är egentligen inte min grej alls. Jag tycker inte om det men har jag skidor och det finns snö så ska jag åka. Så är det bara. Men ack nej, inte en meter skidåkning har det blivit heller. En snabb titt på väderprognosen säger dock att snön ligger kvar en vecka till och att kommande helg kan bjuda på ett pass. Vem vet, kanske har även höften blivit bra av ett par veckors ofrivillig men mycket välbehövlig vila.

Snö i Skåne

När man är van vid att träna med hög kontinuitet och variation så kan man tro att ett sådant här stopp kan vara förödande för både resultat och den mentala hälsan. Men denna gången känns annorlunda än vanligt. Nästan som att jag välkomnar förkylningen men bara nästan. Låter kroppen vädra ut ordentligt denna gången och drar igång träningen lite försiktigt när kroppen säger att den är redo.

Vila är ändå rätt så skönt, och många gånger underskattat.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras